Dünkü kendimi zoraki davet ettirme yöntemim belki kendimce hoş değildi ama prosedürlerdeki saçmalık beni buna itti. Dün gece sizler için gittim yayın öncesi ve sonrası bir kaç fotoğraf çektim...
Açılış konuşması sırasından bir kare....

Yarışmada birbirleri ile rekabet eden 10 Proje hakkında küçük bilgiler...

Su Üstü Sabit Yapılar, projesiyle katıldı kendisi kendi geliştirdiği bir systemle suyun üst kısmında hem sabit hemde yüzebilen bir kara parçası yapabileceğini anlattı bu kara parçasının otopark, hava alanı, küçük evler, çay bahçeleri ve benzeri tarzdaki şeyler olduğunu söyledi fakat ilk 3 e giremedi kendileri. Fakat kendilerine ait bir AR-GE firması bile kurduğunu belirten beyfendi bu projeyi devlete hediye etmeyi düşündüğünü açıkladı...

Pratik çadır adlı projeyle yarışan arkadaşımızın kullanmış olduğu şekil ( üçgen ) itibarıyla daha fazla mukavemet sağladığını ve açılmadan önce 9metre karelik bir çadırın sadece 45cm kare yer kapladığını ve basit bir kaç hareketle yaklaşık 1 takika gibi bir zamanda kurulduğunu düşünürsek gerçektende faydalı model açısından inanılmaz güzel bir düşünceye sahip. Kendisi ile konuşurken bunun ilk etapda savunma sanayindeki belirli pazarlaması deneneceğini iletti. Ayrıca kendisi İstanbul ayağını 3ncü olarak geçti...

Açıkca konuşmak gerekirse bu proje kolaylığı ve sanayi merkezi olan marmara konumu gereğiyle benim için hepsinden bir parça fazla önem taşıyordu. normalde 400 Mega pascal ile presslenen standart saçları küçük bir press kalıp tezgahı modifikasyonu ile 1200 mega pascal ile pressleyip şekil vermeyi başaran iki arkadaşımız Almanya ve Amerikada bulunan iki otomotiv devinde dahi bulunmayan bu tarz bir uygulama Sinan AYGÜN'ü yeterince şaşırttı defalarca hiç kimse böyle birşey düşünememişmi sorusunu yarışmacılara yaklaşık 4 kere sordu

Ural hoca ve Sn Tübitak başkanı hanfendininde ufak tefek hatırlatmalarıyla bu teknolojinin biraz daha imkan sağlanarak Uçak ve benzeri teknolojilerde kullanabilineceği ve çok büyük ekonomik ve kalite payına sahip olduklarını belirttiler. Anlatımlarında normal otolarda bulunan standart şaside kullanılan saçla kıyaslanan işlem geçirmiş saç standart şaside kullanılan saçdan yaklaşık 200 kat daha dayanıklı olduğunu belirttiler ayrıca %30 daha hafif bir yapıya sahip olduğunuda söylediler. Yarışmanın İstanbul ayağında zorlanmadan birinci oldular...

4ncu olarak sahnede yer alan yarışmacı arkadaşımız. Günümüzde sıkça yaygınlaşan cam seramik yada cam mozik die tabir ettiğimiz ürünlerde yapmış olduğu inovasyon çalışmasıyla katılmıştı. Aslında dersinede çok iyi çalışmıştı, yanında getirdiği 15cm karelik kücük parçalarda hazırladığı değişik animasyonlu cam seramikleri önce Juri üyelerine verdi ve arkasından hazırlamış olduğu düzeneği kameralara gösterdi ve Jurinin soru yağmuruna karşılık verdi ve fiyatı sorulduğunda verdiği maliyet ve hızlı hazırlanma süreci cevabı Juriyi ve seyircileri etkiledistok gerektirmediğini ve emsalleri ile fiyat performans karşılaştırmasında %70 e varabilen bir ekonomi sağlayan ürün ilgi ile izlendi. Yarışmacı arkadaş İstanbul ayağını 2nci olarak tamamlandı...

Yüksek elektrik müdendisi olan beyfendi hazırladığı düzenekle ilginç bir anlatıms ergiledi daha sonra Sn Odtu Ural hocanın uyarısıyla anlatmak istediğini uzun yoldan seçtiği anlatılınca düzenekden vazgeçerek yapmış olduğu ürünü kısaca anlattı yapmış olduğu ürün yanma odasına giden sıvı yakıta hidrojen ve oksiyen emisyon ederek hem yakıttan tasarruf etmeyi hemde daha fazla performans elde etmeyi tasarlayan bir proje idi anlatım eksikliği ve diğer projelere nazarla daha basit kaldı bu sayede yaroşmanın istanbul ayağında derece alamadı...

Bu arkadaşlarda bir önceki yarışmacı ile aynı kategoride rekabet ettiler fakat sanırsam aynı kategoride olma özelliğinden dolayı biraz da daha önceden görülmüş olmanın verdiği şanssızlıkla daha az ilgi gördüler yaptıkları sistemde hidrojen ve oksijen buluşması manifoldda buluşarak temas haline geçmekte olduğunu açıkladılar. Ama akıllarda bir soru işareti bırakacak bir projelerinin teoriğinde olduklarını söylediklerinde Ural hoca konuya biraz derinlik kazandırdı hedefledikleri sonuç 3 litre benzin ile 100km eğer bunu başarabilecek bir düzenek hazırlayabilirlerse önümüzdeki günlerde tekrar ekranlarda göreceğiz sanırsam bu arkadaşları. Şu anda seri üretimde olmayan ürünün lisansı kendilerinde olmakla birlikde satışda yapmakta olduklarını belirttiler hedefleri yurt dışı yerine Türkiye içerisinde bir firma yada kendi çabaları ile seri üretime geçerek bunun Türkiye yararına kullanılması olduğunu belirttiler...

Kimine göre çok önemli kimine göre çok basit bir projeden ibaretti fakat kendimce anlatmam gerekirse. Arkadaşımız değişik bir gelişmiş amortisör düzeneği gibi bir düzenekle araç kazalarında önden gelebilecek darbelerdeki direksyondan kaynaklanan yaralanmalar ve ölümleri engellemek amaçlı bir system geliştirmiş. Bu sistem hava yastığı açılmadığında yada çarpma anında devreye girerek küçük bir amortisör görevi görüyor fakat halen fikir aşamasında olan sunumun, hayata geçirilmesinde bazı zorluklar olucağını belirten Ural hoca insanların anlatabileceği dille hesaplamalarda teorik bazda hazırlandığında 600-700YTL ye mal olduğu hesaplanan bu ürünün hayata geçirildiğinde bazı geliştirmeler gerektireceğini ve daha çok geliştirilmesi gerektiğini belirtti...

Bu beyefendi hazırladığı ürünle basitleştirilmiş bir kriko ve bijon anahtarı kombinasyonunu tanıttı elektronik olan sistem başarılı bulundu fakat piyasadaki emsallerinlen rekabet edebilmesi için daha çok geliştirilmesi gerektiği söylendi. Fiyat açısından uygun olsada performans açısından standart araçlarda çokda iyi dercede performans söz konusu olmadığı tarafımdan gözlendi...

Birden gelen düzenekle küçük bir laboratuvar sahneye taşınıyor dedim içimden, ve anlatım başladığında sunlar duyuldu; geliştirmiş olduğumuz filitre diğer emsallerinden yapı olarak çok daha farklı olup %35 oranında bir performans sağlamaktadır. Ürünü açıklaması kısaca şöyle geçti, üründe suyun kütlesi dizel motorda kullanılan yakıta göre ağır olduğu için suyun bu özelliği kullanılmıştır. Filitre seramik yukrıya doğru zig zaglar çizen bir yoldan geçerken suyun ağırlığı suyun aşağı düşmesini sağlamakda ve bu ilk farkı oluşturmaktadır, daha sonra farklı bir bölmeye geçen yakıt bu bolmeden değişik bir keçe ile tortulardan arınmakta ve özel işlenen standart membrandan geçerek son noktasına ulaşmaktadır yakıtın aşağıdan yukarı verilerek geçirilmesi suyun özelliğini kullandırarak çok daha büyük performans elde edilmiştir....

Son yarışmacı olarak sahne alan arkadaşımız aklına gelen bir fikri babasına hazırlatmış ve bu ürünü tanıtmak için gelmişti. Ürüne, deprem vanası diyebiliriz kısaca normalde elektronik olarak çalışan deprem vanaları ve güvenlik aparatları yerine mekanik tarzda hazırlanan vana başarılı bir inovasyon örneği olarak gösterebilincek kapasitede idi...
Aslında ben bu hafta değişik biir şeye daha takıldım küçük mucitlerimiz. belki ailelerinin çok büyük bir desteği var fakat o düşünce genişliği inanın beni mest etti heleki bir küçüğümüzün hazırladığı düzenek ilgimi çekti görme engelli vatandaşlarımız için hazırlanmış bir gözlük ve kulaklık düzeneği araçlarda kullanılan park sensörü mantığı ile çalışan sistemi bu tarz bir iş için kullanmak ve baside indirgemek bence küçük mucit arkadaşımız için gerçekden iyi bir yol katedildiğini anlatmakda sanırsam...
Sn. Sİnan AYGÜN cihazı test ederken...

Bu karede belki biraz hüzün belki biraz başarabildim hevesiyle orada bulunanlara ait ama gözlemlediğim insanlardan dinlediğim, elemelerde 600 proje olduğunu düşünürsek ve bunlardan 55 tanesi incelenmek üzere çağırıldığını düşünürsek orda bulunmak dahi çok büyük bir başarı gerektirdiğini belli ediyor sanırsam. Zaten dereceye girmese dahi Juri üyeleri ve bazı izleyicilerden olumlu tepkiler alan projelerin sanırsam çok yakında hayatımıza geçtiğini görmek zor bi olgu olmasa gerek çünkü hepsi kendi dalında kolaylık ve ekonomi payında çok büyük bir dilime sahip kapanışla ilgili 2 video çekdim sizler için bunlarıda en yakın zamanda upload ederek sitede yayınlayacağım arkadaşlar bir parçada sizlere ordaki insanların hakkında bilgi verebildiysem ne mutlu, ama gördümki istersek başarabiliriz...
Saygılar...,
NOT : resimlerin üzerlerinde sağ tıklayarak resimleri farklı kaydedersek daha net inceleyebilme imkanı sağlayabiliriz resimler 2560*1920 çözünürlükde sunulmuş olup sadece sizlere bilgi verme amaçlı eklenmiştir...